Klubben » Kajakker » Kajaktyper
Kajaktyper

Turkajak

Turbåd/turkajak er en særlig dansk kajaktype, der balance- og hastighedsmæssigt ligger mellem kapkajakker og havkajakker. Turkajakker er normalt mere fladbundet end en kapkajak. Turbåden er god til motionister, og nogle modeller er særdeles velegnede til sejlads langs med kyster. Den er lettere og hurtigere end en havkajak og lidt mindre stabil. I modsætning til en havkajak, hvor man med knæ og ryg er i kontakt med kajakken, så sidder man i en turkajak, så kun bagdel og fødder er i kontakt med kajakken. Længden på en turkajak er normalt 5,20 m for en K1 kajak. Turkajakker fås også som to-, tre og firerkajakker.

Vægten for en turkajak ligger oftest mellem 10 og 14 kg, afhængigt af hvilket materiale den er fremstillet af.

Kapkajak

Kapkajakker er som navnet siger bygget til at ro om kap. Kajakker af denne type er bedst egnet til at ro på forholdsvis fladt vand. Ifølge ICF´s regler må en kapkajak maksimalt have en længde på 5,20 meter. Andre kajakker til brug for kaproning er havracere og surfski, der er længere end kapkajakker og bedre egnede til bølger, men på grund af deres længde ikke opfylder reglerne for en kapkajak. En kapkajak er mere ustabil end en turkajak. I kapkajakken er sædet mindre end i turkajakken og er placeret lidt højere. Vægten på en kapkajak ligger omkring 8-12 kg afhængigt af hvilket materiale den er fremstilet af.

Havkajak

Havkajak er en meget stabil, men også tungere kajak, der oprindeligt er bygget til langfart. Der er flere meget forskellige typer fra smalle og lave grønlænder-kajakker, der fx egner sig til leg, surf og rul, til bredere og tungere havkajakker. Havkajakker er gennem de seneste år blevet meget populære, og mange private har i dag en havkajak liggende uden at være medlem af en kajakklub. En havkajak giver mulighed for at tage på længere ture med oppakning og for at opleve naturen og fremmede farvande og strande. Havkajakker findes både med ror, finne eller uden hverken ror eller finne. Vægten for en havkajak ligger normalt fra omkring 25-28 kg for plastkajakker, noget lettere for kajakker i glasfiber eller kulfiber.

Surfski

Surfski er en forholdsvis lang ”sit on top” kajak uden løst sæde. Den er hurtig og sjov i bølger. Den har nogle små porte i bunden, så vandet kan ledes ud af kajakken. Længden ligger normalt mellem 5,50 til 6,50 meter og vægten er 15-20 kg.

Polokajak

Polokajak er en særlig kort, helt fladbundet kajak, der anvendes til kajakpolo, hvor to hold forsøger at score mål mod hinanden, mens de ror kajak. Polokajakken er mellem 2,10 og 3,10 meter og 50-60 cm i bredden og vejer omkring 10-12 kg.

Pagajer

Krogen har et antal klub-pagajer, der må anvendes af alle. Der er to typer pagajer. Pagajer til havkajak har flade blade. Wing-pagajer har buede blade og bruges til roning i tur- og kapkajakker. Der findes desuden særlige og smalle grønlænderpagajer i træ.

 
 
Kajakklubben Krogen - CVR 29885605 | Strandpromenaden 10A | 3000 Helsingør